
Devlet Söyleminde Kürt Sorunu: Mesut Yeğen
Kürtler üzerine bir şeyler okumak istiyorsanız iki konuyu ayırmanız gerekir. Öncelikle Kürt tarihi, kültürü, folkloru, dini hakkında mı yoksa politikleşmiş Kürt meselesi hakkında mı okuyacağınıza karar vermelisiniz. Bu kitap Kürt meselesi hakkında ve devletin genel mantığını yakalama konusunda harika bir eser. Devletin 100 yıldır Kürt meselesini nasıl algıladığını, gerçeklerin ne olduğunu ve devletin gerçeği hangi beş ana söylemle çarpıtarak genel kamuoyunun konuyu anlamasını engellediğini anlamak için okumanız gerekir.
Devlet, Kürtler konusunda yaşanan hemen her hadisede beş stratejisinden birini kullanarak kendi politikalarını meşrulaştırıyor; irtica, eşkıyalık, dış güçlerin kışkırtması, geri kalmışlık-cehalet bu beş sihirli kavramdır. Konunun etnik, dışlama ve hukuki boyutlarını görmek istemeyen ve doğal olarak bunların çözülmesini reddeden devletçi-ulusalcı mantık her seferinde bu beş argümandan biriyle Kürt sorununun olmadığını savunuyor. Aslında sokaktaki Kürdün hiçbir probleminin olmadığını ama dış güçlerin kışkırtması, cahillik, din adamlarının yanlış yönlendirmesi sebebiyle halkın bazen taşkınlık yaptığı ileri sürülür. Aynı şekilde PKK’ye katılımların da sebebi budur.
Maalesef kitap çok şişirilmiş. Sanırım yayıncı marifeti. Kitabın tamamını okumak da sorun değil, zaten sayfa sayısı az. Ancak son iki bölümü ve sonuç kitabı özetliyor. Değerli bir çalışma.